Ne aggódj! Vizsgáltasd meg és dönts felelősen!

Ólompara?

Ólompara?

ÓLOM a vízben?

2019. december 17. - vízkémia

Az ólomszennyezés tudatos fogyasztói magatartással kiküszöbölhető! 

fb_kep.png
Az utóbbi időben egyre több hírforrás számol be a csapvíz minták ólomtartalmának vizsgálati eredményeiről.
A tények aggasztóak: a 70-es évek előtt épült házak többsége érintett.

Az is elgondolkodtató, hogy az újonnan épített lakásokban is mértünk már határérték többszörösét meghaladó ólomtartalmat a csapvízben.
Teljes bizonyossággal csak laboratóriumi műszeres vizsgálatokkal zárható ki az egészségkárosító nehézfém jelenléte.

 Az ólom egy jól ismert toxikus nehézfém, emberre gyakorolt mérgező hatása már régóta köztudott. Az elfogyasztott csapvízben lévő ólom a szervezetben felszívódik, a véráramba jut, és káros egészségi hatásokat okoz.
A terhes anyák, magzatok, csecsemők és kisgyermekek különösen érzékenyek az ólom káros hatásaival kapcsolatban, ugyanis testtömegükhöz képest több vizet vesznek fel, nagyobb arányban kötik meg a benne lévő ólmot. Ezen kívül az ólom magzati károsodást okozhat, kedvezőtlen hatással van a gyermekek mentális fejlődésére, szellemi képességeire, intelligencia-szintjére.
Felnőtteknél tapasztalt káros hatások közül kiemelhetők egyes fontos ionok, nyomelemek, vitaminok (kalcium, vas, cink, D-vitamin) hasznosulásának romlása.
Az ólom tartalmú ivóvíznek nincsen különös íze vagy szaga, így pl. fémes íz megjelenése nem utal az ivóvízben lévő ólom mennyiségére.

Ha a vízhálózat és az épület kora alapján feltételezhető, hogy ólom kerülhet az ivóvízbe, érdemes a csapvizet megvizsgáltatni.

A vizsgálati eredmény függvényében lehet mérlegelni, milyen lehetőségek jöhetnek szóba a csapvíz minőségének javítására.

A Vízkutató Vízkémia Kft. Laboratóriumában évek óta vizsgáljuk a csapvizek ólomszennyezését. 5 munkanapos határidővel magánemberek részére is állunk rendelkezésre.


Letölthető mintavételi tájékoztató és mintakísérő adatlap

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olmosviz.blog.hu/api/trackback/id/tr2715355644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása